Receptes no meistarklases “Vasaras garša”

Svaigie salāti ar 2 veidu mērcītēm

Sastāvdaļas:

Salātiem:

  • 250 – 350g brokoļa (rozetēs);
  • 100g biešu lapiņu;
  • 100g rukuolas;
  • 150g redīsu;
  • 100 – 200g gurķa;
  • 125g mocarellas

Indijas riekstu pesto mērcei:

  • 35g indijas riekstu;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 tējkarote citrona sulas ;
  • ¼ ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdamkarote rauga pārslas (var pievienot);
  • 20g jeb 4 karotes olīveļļa;
  • 35g bazilika

Avokado mērcei:

  • 2 avokado;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • ½ citrona sula;
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Salātiem: Brokoli noskalo, sagriež gabaliņos (mazās rozetēs), liek vārīties verdošā ūdenī uz 5-7 minūtēm (izņem, kad vēl kraukšķīgi, nav pavisam mīksti). Salātlapas, redīsus, gurķus noskalo, gurķi nomizo un sagriež plānās ripiņās, redīsus sagriež nelielās daiviņās. Visus dārzeņus un salātlapas kārto bļodiņā, virsū liek mocarellas sieru, pāri lej mērci. Pagatavo avokado mērcīti: liek blenderī vai virtuves kombainā avokado mīkstumu, sulu no ½ citrona, olīveļļu un ķiploka daiviņu un sāli. Visu blendē, līdz iegūta krēmīga konsistence. Pagatavo Indijas riekstu pesto: Riekstus izmērcē, visas sastāvdaļas sablenderē.

Zaļā maizīte

Sastāvdaļas:

  • 1 vidēja brokoļa galviņa;
  • 2 lielas saujas spinātu;
  • 70 – 100g mandeļu vai auzu miltu;
  • 3 olas;
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni 200 grādus karstu. Cepeškrāsns pannu izklāj ar cepamo papīru. Sadala brokoļa galviņu mazākos gabaliņos un liek blenderī. Blendē, kamēr brokoļa masa atgādina zaļus putraimus. Pievieno spinātus un blendē visu vienmērīgā masā. Masu ieber lielā bļodā, pievieno mandeļu vai auzu miltus, garšvielas un visu samaisa. Centrā iesit olas un atkal kārtīgi visu samaisa. Masu vienmērīgi izklāj uz cepamā papīra pannā aptuveni 5-10mm plānā kārtā, veidojot taisnstūra formu. Liek cepeškrāsnī cepties 15 minūtes līdz virskārta sāk mazliet apbrūnēt. Kad gatavs, izņem no krāsns un ļauj atdzist. Tad pārvieto to uz cietas virsmas, apgriežot otrādi un noņemot cepamo papīru. Sagriež taisnstūra formas maizes šķēlītēs.

Griķotto ar sēnēm 

Sastāvdaļas:

  • 200g griķu;
  • 1 liels sīpols, nomizots, sīki sasmalcināts;
  • 2 burkāni, nomizoti, sīki sasmalcināti;
  • 250g sēņu, sasmalcinātas;
  • jūras sāls pēc garšas;
  • četru piparu maisījums pēc garšas;
  • 2 tējk. hmeli – suneli vai citas garšvielas;
  • nerafinēta rapšu eļļa

Piedevai:

  • 400g lielo, balto pupiņu, vārītas;
  • 1 liels tomāts, sagriezts

Mērcītei:

  • 30-40ml augu eļļas;
  • 2-3 ķiploka daiviņas, nomizotas, sīki smalcinātas;
  • 2 lielas buntes pētersīļu;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 tējk. citrona sulas;
  • 60g grauzdētu, lobītu saulespuķu sēklu, sasmalcinātu vai sablenderētu

Pagatavošana:

Griķus novāra. Pannā sakarsē eļļu un liek cepties sīpolus un burkānus. Pēc pāris minūtēm pievieno sēnes, sāli, piparus un garšvielas (piemēram, hmeli-suneli). Uzliek pannai vāku un sautē uz lēnas uguns līdz dārzeņi ir mīksti. Pievieno griķus, samaisa un uzliek vāku. Uz nelielas uguns īsu brīdi izsilda pannas saturu. Nogriež uguni un zem vāka atstāj atpūsties vēl apmēram 20 minūtes.

Gatavo zaļo mērci. Visas mērces sastāvdaļas kārtīgi sajauc vai sablenderē. Tad gatavo piedevu. Pupiņas sajauc ar tomātiem un pievieno zaļo mērci. Griķotto vidū liek piedevu un pasniedz.

Biezpiena – melleņu tarte

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 50 g dateļu;
  • 50 g vīģu;
  • 50 g Indijas riekstu;
  • 50 g ķirbju sēklu;
  • 50 g pilngraudu auzu pārslu

Biezpiena pildījumam:

  • 400 g krēmveida biezpiena 5%;
  • 40 g piena;
  • 7 g želatīna;
  • 100 g melleņu;
  • 250 g melleņu biezeņa;
  • 50 g dateļu sīrupa

Pagatavošana:

Visas  pamatnes sastāvdaļas samaļ ar blendera palīdzību sīkās drumstalās. Formas malas aizklāj ar acetāta plēvi. Pamatnes masu ieliek formā, izlīdzina un piespiež.

Želatīnu aplej ar pienu un atstāj uz 15 minūtēm, lai uzbriest.

Biezpiena masu sajauc ar dateļu sīrupu un melleņu biezeni. Želatīnu izkausē mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē, sajauc ar biezpiena masu. Melleņu pildījumu ielej formā un atdzesē ledusskapī 3 stundas. Pēc 1 dzesēšanas stundas kūkas virskārtu dekorēt ar svaigām mellenēm, nedaudz iegremdējot tās pildījumā.