Receptes no meistarklases “Rudens antioksidanti”

Krāsnī cepti pildītie tomāti ar kvinoju

Sastāvdaļas:

  • 10 vidēji tomāti;
  • 200 g kvinojas;
  • 2 vidēji sīpoli;
  • šķipsna sāls un piparu;
  • 2 – 3 saujas spinātu vai kale kāposta;
  • 3 – 4 ķiploku daivas;
  • nedaudz eļļas sīpolu un ķiploku apcepšanai.

Pagatavošana:

Kvinoju noskalo un liek vārīties līdz gatava, ik pa laikam apmaisot. Vāra aptuveni 20 minūtes. Nomizo sīpolus, sagriež un liek uz pannas cepties. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un sautē līdz sīpoli zeltaini. Kad sīpoli gatavi, nomazgā spinātus un liek klāt pannas saturam. Ja tās ir lielas spinātu lapas vai kale kāposta lapas, tad sagriež nelielos gabalos. Pannas saturam pielej nedaudz ūdeni, uzliek pannai vāku un ļauj nedaudz pasautēties. Kad kvinoja gatava, to pievieno pannas saturam, pievieno nedaudz sāli, piparus un visu kārtīgi apmaisa, ja nepieciešams vēl pievieno nedaudz ūdeni. Pasautē visu kopā 5 minūtes. Pa to laiku tomātus nomazgā, nogriež tiem nedaudz augšējo daļu un izgreb tomāta viduci. Ņem saturu no pannas un pilda tomātos, beigās uzliekot atpakaļ nogriezto tomāta augšdaļu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Pildītos tomātus izvieto uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep aptuveni 15 minūtes.

Dzērveņu kēkss

Sastāvdaļas:

  • 1 ēdk. citrona sulas;
  • glāze piena;
  • glāze miltu;
  • 1/4 glāzes pilngraudu miltu;
  • 1/2 glāze brūnā cukura;
  • 2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1/2 tējk. sāls;
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • 2 ēdk. medus;
  • 1 liela ola;
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakts (ja ir, bet var iztikt);
  • glāze kvinojas, vārīta un atdzesēta;
  • glāze dzērveņu ogu;
  • liels ābols.

Pagatavošana:

Noskalo un liek vārīties kvinoju, ik pa laikam apmaisot. Kad gatava, atdzesē. Lielā bļodā liek kopā abu veidu miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli, kārtīgi visu samaisa kopā. Atsevišķā lielā bļodā lej pienu un pievieno citrona sulu, samaisa. Tad pievieno klāt olīveļļu, kvinoju, olu un medu, ja ir – vaniļas ekstraktu. Kārtīgi samaisa. Sauso sastāvdaļu centrā izveido bedrīti un ielej mitro maisījumu, samaisa līdz veidojas viendabīga masa. Iemaisa smiltsērkšķu ogas un smalki sagrieztu ābolu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Vienmērīgi izklāj mīklu cepamformā un cep 30 – 40 minūtes vai līdz kēksa virspuse ir gaiši zeltaini brūna.

Tomātu biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 8 tomāti;
  • 3 – 4 sarkanas paprikas;
  • 1 – 2 sīpoli;
  • 2 ķiploku daivas;
  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • ķirbju sēklas;
  • šķipsna jūras sāls;
  • kūpinātas paprikas garšviela;
  • šķipsna kurkuma;
  • 1/2 glāze ūdens.

Pagatavošana:

Tomātus sagriež četrās daļās, liek uz pannas, kura izklāta ar cepampapīru. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un liek apcepties tomātus. Pirms tomātus liek cepties, apslaka ar olīveļļu un nedaudz sāli. Cep aptuveni 15 – 20 minūtes. Kamēr tomāti cepas, sagriež sīpolus, sasmalcina ķiplokus un apcep nelielā eļļas daudzumā uz pannas līdz zeltaini brūni. Nelielos gabalos sagriež papriku un liek uz pannas pie sīpola un ķiploka. Pannā pielej nedaudz ūdeni, liek pannai vāku un piecas minūtes pasautē. Tomātus ņem laukā no cepeškrāsns un saliek katliņā, tad pievieno saturu no pannas. Pielej ūdeni, pievieno šķipsnu jūras sāls un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Apgrauzdē ķirbju sēklas. Katla saturu sablenderē un pirms pasniegšanas dekorē ar grauzdētām ķirbju sēklām.

Vistas filejas salāti ar smiltsērkšķu mērci

Sastāvdaļas:

  • 4 vidējas vistas filejas;
  • 3 sarkanās vai dzeltenās paprikas;
  • 5 – 6 saujas zaļumu (rukola, salātlapas, spināti utt.);
  • šķipsna sāls;
  • nedaudz olīveļļa cepšanai.

Mērcei:

  • 2 glāzes smiltsērkšķu;
  • 2 glāzes ūdens;
  • 1 – 2 tējk. kukurūzas cietes.

Pagatavošana:

Vistas fileju nomazgā un sagriež nelielās šķēlēs, nedaudz pārber ar sāli. Vistas filejas šķēles liek uz uzkarsētas pannas un ar dakšiņu piespiež no vienas puses un apcep un tad otru pusi tāpat. Nelielā katlā liek smiltsērkšķu ogas un ūdeni. Uzvāra un, uz lēnas uguns maisot, turpina vārīt pāris minūtes. Nedaudz atdzesē uz izkāš caur sietu, lai atdalītu sēkliņas. Šķidrumu pārlej atpakaļ katliņā un liek vārīties. Nelielā bļodiņā kukurūzas cieti sajauc ar aukstu ūdeni un kārtīgi samaisa, lai veidojas viendabīgs šķidrums. Smiltsērkšķu šķidrumā, kurš vāras uz lēnas uguns, lēnām maisot, pievieno izšķīdināto cieti. Vāra vienu minūti maisot, līdz masa sabiezē. Noņem no plīts un ļauj atdzist. Nomazgā salātlapas, sagriež, ja nepieciešams un kārto uz šķīvja. Nomazgā papriku un sagriež šķēlēs, pārber ar salātlapām. Gatavo vistas fileju kārto uz šķīvja virs salātlapām un paprikas. Pašās beigās salātiem pārlej pāri atdzisušo smiltsērkšķu mērci un nomazgātas rukolas lapiņas.

« 1 of 3 »