Receptes no meistarklases “Pēcsvētku atslodze”

Aukstā biešu krēmzupa ar pesto

Sastāvdaļas:

  • 3 vidējas bietes;
  • 5 gurķi;
  • 600 g rjaženkas;
  • sāls un pipari pēc garšas.

Pesto:

  • 110 ml olīveļļas;
  • 3 ķiploku daiviņas;
  • sauja pētersīļu;
  • sauja bazilika;
  • 50 g lazdu riekstu.

Pagatavošana:

Bietes nomazgā, nosusina un aptin ar foliju. Liek bietes cepties krāsnī 180 grādos 45 – 60 minūtes. Kad bietes mīkstas,  izņem no krāsns, atdzesē, nomizo un sagriež nelielos gabalos. Nomizo un sagriež gurķus. Bietes, gurķus un rjaženku sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Pēc garšas pievieno sāli un citrona sulu. Gatavojam pesto – visas pesto sastāvdaļas samaļ kopā blenderī. Zupu salej bļodiņās, pārlej pāri pesto un dekorē ar gurķa šķēlītēm.

Kartupeļu rulete ar dārzeņiem

Sastāvdaļas:

  • 1 kg kartupeļu;
  • sīpols;
  • burkāns;
  • kabacis vai cukini;
  • saldā paprika;
  • selerijas kātiņš;
  • 3 olas;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • olīveļļa cepšanai;
  • 3,5 ēdk. kukurūzas cietes;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • sezama sēkliņas dekorēšanai;
  • sauja pētersīļu.

Pagatavošana:

Kartupeļus nomizo, sagriež gabalos un izvāra. Kad kartupeļi ir gatavi, nokāš ūdeni un samīca kartupeļus līdz biezeņa konsistencei, atdzesē. Kamēr kartupeļi vārās, gatavo pildījumu – visus dārzeņus smalki sagriež kubiņos, burkānus sarīvē. Sasilda olīveļļu pannā. Pievieno sīpolus un burkānus. Cep, maisot, dažas minūtes, līdz paliek nedaudz mīksti. Pievieno ķiplokus un cep vēl apmēram 30 sekundes. Tad pievieno selerijas sakni, ielej nedaudz ūdens, uzliek vāku un cep pāris minūtes. Pēdējos pievieno kabaci un papriku. Nedaudz atdzesētajiem kartupeļiem pievieno cieti, olas, sāli un piparus. Kārtīgi samaisa. Nedaudz sasmērē cepamā papīra lapu ar augu eļļu. Liek uz tās kartupeļu masu un izveido apmēram 1 cm biezu taisnstūra kārtu. Lai kartupeļi neliptu pie rokām, tās var nedaudz samitrināt ūdenī. Pa virsu izliek dārzeņu pildījumu un pārkaisa ar pētersīļiem. Ar cepamā papīra palīdzību izveido ruleti. Uzliek ruleti uz cepampannas ar šuvi uz leju. Apsmērē ar olas dzeltenumu un apkaisa ar sezama sēklām. Cep krāsnī 180 grādos apmēram 40 minūtes līdz zeltainai kārtiņai. Gatavo ruleti nedaudz atdzesē un sagriež porcijās. Var pasniegt ar avokado mērci.

Burkānu whoopee pie cepumi

Sastāvdaļas:

  • 120 g sviesta;
  • 150 g cukura;
  • 2 olas;
  • 1 ēdk. vanilīna cukura;
  • 200 g burkānu;
  • 250 g miltu;
  • 1 tjk. cepamā pulvera;
  • 2/3 tjk. kanēļa;
  • 1/3 tjk. muskatrieksta vai ingvera;
  • šķipsniņa sāls.

Pildījumam:

  • 300 g vieglā krēmsiera;
  • puscitrona miza;
  • 70 g pūdercukura.

Pagatavošana:

Burkānus sarīvē uz vissmalkākās rīves. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru līdz viendabīgai masai. Pa vienai pievieno olas, pēc katras olas masu kārtīgi samaisa. Pievieno arī sarīvētus burkānus. Masu kārtīgi samaisa. Pa daļām masai pievieno izsijātus miltus ar garšvielām. Izmīca mīklu. Izliek uz cepampannas (kas ir pārklāta ar cepamo papīru) pa vienai ēdamkarotei mīklas, mēģina izveidot aplīšus 3 – 4 cm attālumā vienu no otra. Cep krāsnī 180 grādos apmēram 12 minūtes. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē. Gatavo pildījumu – krēmsieru saputo ar pūdercukuru un sarīvētu citrona miziņu. Pildījumu iepilda konditoru maisā bez uzgaļa un izspiež uz puses aplīšu. Otro cepuma pusi liek pa virsu un ļoti viegli piespiež.

Avokado un piparmētru mērce

Sastāvdaļas:

  • 1 nogatavināts avokado;
  • 8 – 10 piparmētru lapiņas;
  • puscitrona vai laima sulas;
  • 100 g grieķu jogurta;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Avokado attīra no miziņas un izņem kauliņu. Sagriež nelielos gabaliņos. Liek avokado, piparmētras un sulu blenderī, samaisa līdz viendabīgai masai. Pievieno grieķu jogurtu un vēlreiz sablenderē. Pēc nepieciešamības var pievienot sāli un vēl citrona vai laima sulu. Pasniedz kopā ar ēdieniem pēc izvēles.