Receptes no meistarklases “Novembra svētku galds”

Sarkano lēcu un tomātu biezzupa

Sastāvdaļas:

  • 2 sīpoli;
  • 3 ķiploku daiviņas;
  • 400 ml kokosriekstu piena;
  • 8 tomāti;
  • 2 kartupeļi;
  • 1,5 l karsta ūdens;
  • 600 g sarkano lēcu;
  • eļļa;
  • sāls;
  • melnās sezama sēkliņas.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepampannu izklāj ar cepamo papīru un izkārto uz pusēm pārgrieztus tomātus, nedaudz apslaca ar olīveļļu un liek cepties 10 – 15 minūtes. Smalki sagriež sīpolus un uz nedaudz ietaukotas pannas liek cepties. Cep uz lēnas liesmas, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Svarīgi ir sīpolus cept lēni, lai tie nebrūnētu, kas rada rūgto garšu. Katlā lej ūdeni un liek vārīties lēcas, vidēji lielos gabalos sagrieztus kartupeļus un vāra līdz gatavs. Kad katla saturs gatavs pievieno apceptos sīpolus, ceptos tomātus, kokosriekstu pienu, sasmalcinātas ķiploku daivas, šķipsnu sāls, uzvāra. Notestē garšu – ja nejūt skābumu, pievieno vairāk sāli. Ja par skābu, pievieno mazliet cukura. Zupu pasniedz ar pārkaisītām sēkliņām.

 

Lēcu un ķirbju salāti

Sastāvdaļas:

  • 500 g ķirbja;
  • 100 g zaļo vai brūno lēcu;
  • 60 – 80 g salātu maisījuma;
  • 100 g fetas siera;
  • 3 ēdk. olīveļļas;
  • 1 – 2 ēdk. balzāmetiķa;
  • pustējk. malta kumīna;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Lēcas liek mazā bļodiņā un aplej ar ūdeni, lai 10 – 20 minūtes uzbriest. Tad nokāš, liek verdošā sālsūdenī un vāra līdz mīkstas, bet stingras. Nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Ķirbi iztīra, sagriež gabaliņos, liek bļodā, uzber kumīnu, sāli, sakapāto čili un pārlej ar pāris ēdamkarotēm olīveļļas, apmaisa. Ķirbi ber vienā kārtā uz ar cepampapīru pārklātas pannas un cep krāsnī mīkstu, bet vēl stingru, apmēram 10 – 12 minūtes. Ņem lēzenu bļodu un uz tās kārto salātu lapas, ķirbi, lēcas, uzber jūras sāli, uzlej balzametiķi un olīveļļu, uzber sadrubināto sieru un piparus.

 

Dzērveņu – mocarellas kvadrātiņi

Sastāvdaļas:

  • 250 g kārtainās mīklas bez rauga “Tešla”;
  • 1 ola;
  • 150 – 200 g mocarellas siera;
  • timiāns;
  • dzērveņu mērce.

Dzērveņu mērcei:

  • 150 – 200 g dzērveņu;
  • ūdens;
  • 1 – 2 ēdk. kartupeļu vai kukurūzas cietes;
  • nedaudz cukura, ja nepieciešams.

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru. Saldēto mīklu pirms tam nedaudz atlaidina. Mīklu nedaudz izrullē,  apziež ar sakultu olu, pēc tam katru plāksni sagriezt nelielos taisnstūros. Novietojiet vienu taisnstūri virs otra, lai veidojas dubultais taisnstūris un atkārtojiet to ar pārējo mīklas daļu. Liek uz sagatavotās cepešpannas un cep 10 minūtes. Sieru sagrieziet nelielos gabaliņos un uzlikt virsū katram taisnstūrītim. Liek atpakaļ cepeškrāsnī uz 1 – 2 minūtēm, lai izkūst brī siers. Izņem no cepeškrāsns un izkārto uz šķīvja. Dzērvenes liek katlā un aplej ar nelielu daudzumu ūdens, tā lai apsedz ogas. Uzvāra, tad izkāš caur sietu un izkāsto daļu lej atpakaļ katlā un liek uz plīts. Kartupeļu vai kukurūzas cieti atsevišķā, nelielā traukā sajauc ar vēsu ūdeni un izšķīdina. Izšķīdināto cieti lēnām lej dzērveņu izkāstajā šķidrumā un, lēnītēm maisot, lej klāt, veido tik biezu mērci, lai var uzlikt uz gatavajām uzkodām. Mērcei var pievienot nedaudz cukuru, ja šķiet par skābu. Pašās beigās dekorē ar timiāna lapiņu.

 

Burkānu uzkoda

Sastāvdaļas:

  • 250 g kārtainās mīklas bez rauga “Tešla”;
  • ola;
  • 4 burkāni.

Pagatavošana:

Iztvaicē burkānus gandrīz gatavus, tad sagriež gareniskās strēmelēs. Izrullē mīklu, sagriež strēmelēs. Aptin burkānu ar mīklu. Apziež ar olu un liek cepties krāsnī 5 – 10 minūtes.

 

Biešu čipši

Sastāvdaļas:

  • 3 vidējas bietes;
  • 2 ēdk. olīveļļas;
  • garšvielas.

Pagatavošana:

Nomizo bietes. Sagriež uz pusēm gareniski. Sagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Apziež ar olīveļļu un garšvielām. Liek uz pannas, kas ir izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 20 – 25 minūtes.

 

Karoga kūka

Sastāvdaļas:

(paredzētas apaļai veidnei ar diametru 18 – 20 cm)

  • 230 g pilngraudu miltu;
  • 50 g žāvētu plūmju;
  • 50 g žāvētu dzērveņu;
  • 1 apelsīna sula;
  • 60 g brūnā cukura;
  • 2 olas;
  • 75 ml eļļas;
  • 75 ml piena;
  • 1 vidējs burkāns
  • 1 tējk. kanēļa;
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 ēdk. ingvera pulvera.

Krēmam:

  • 100 g bieza skābā krējuma;
  • 100 g 25 – 35% saldā krējuma;
  • 1 tējk. vaniļas cukura;
  • 1 sauja lielogu dzērveņu;
  • 1 sauja kokosriekstu skaidiņu.

Pagatavošana:

Žāvētās plūmes pārgriež vairākās daļās un kopā ar žāvētajām dzērvenēm pārlej ar apelsīna sulu, noliek izmērcēties. Sakuļ olas ar cukuru, pievieno eļļu, pielej pienu, iemaisa sarīvētu burkānu. Kārtīgi samaisa. Masā iesijā miltus, cepamo pulveri, ingvera pulveri, kanēli un kārtīgi samaisa. Masu lej kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādus uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Kamēr kūka cepas pagatavo krēmu. Saputo saldo krējumu, skābo krējumu un vaniļas cukuru līdz veidojas stingra masa. Kad kūka gatava, nedaudz atdzesē un pārklāj ar krēmu. Rotā ar uz pusēm pārgrieztām dzērvenēm.

 

« 1 of 4 »