Receptes no meistarklases “Līgo svētku grozs”

 

Mājas Jāņu siers

Sastāvdaļas:

  • 1 kg biezpiena;
  • 5l piena;
  • 100g saldā krējuma;
  • 50g sviesta;
  • 2 olas;
  • 1 ēdamkarote ķimeņu;
  • sāls

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, kad sāk burbuļot, pieliek biezpienu (graudaino) un karsē, lēni maisot, līdz piens atsūkalojas (paliek arvien gaišāks, ar koka vai plastmasas karoti jāmaisa arī apakšā, lai nepierautu). Ja nekas nemainās un nepaliek dzeltenīgs (paliek balts piens ar biezpienu), var pielikt ko skābu, piemēram, kefīru vai nedaudz citronu sulas. Kad sūkalas paliek izteiktas (duļķainas), uzreiz ir jānokāš, citādi, ja sieru turēs sūkalās un atdzesēs, tas paliks skābs. Tad nokāsto masu ieliek sietiņā un vēl pamaisa cauri, lai iztek liekais šķidrums. Tad liek lēzenā katliņā un uz mazas uguns karsē, pievienojot saldo krējumu, sviestu. Tad viens maisa, kamēr otrs iesit olu – ola ir jāiemaisa, lai baltums nesarecētu virspusē. Sāli un ķimenes pievieno pēc garšas. Karsē, lēni maisot, līdz masa kļūst vienveidīga – nevajag pārkarsēt, jātiek līdz brīdim, kad izveidojas viens “kamols” un sāk lekt nost no katla malām, kad tas vairs nav izplūdis. Neliek zem sloga, lai būtu mīksts – liek trauciņos, lai atdziest. Ja vēlas stingru, tad ir jāliek zem sloga.

 

Uzkodu maizītes

Sastāvdaļas:

  • 100g silta ūdens;
  • 40g kefīra;
  • 50g augu eļļas;
  • 1 tējkarote sausā rauga (vai 15g svaigā);
  • 250g miltu;
  • 1 ēdamkarote cukura ;
  • šķipsniņa sāls;
  • ķimenes

Pagatavošana:

Raugu iedrupina siltā ūdenī (ne karstā), izšķīdina, pievieno kefīru, cukuru, sāli, eļļu. Pieber 2/3 miltu, izmaisa, tad pieber pārējos, izmaisa, samīca vidēji stingru mīklu.  Mīca, līdz mīkla nelīp pie pirkstiem. Mīklu saplacina/ izrullē aptuveni 2cm biezu un ar glāzi izspiež apaļas ripiņas.  Ripiņas liek pannā uz cepampapīra, pārklāj ar dvielīti, 30 – 40 min uzraudzē. Kad uzrūgušas, pārsmērē ar pienu, liek sakarsētā krāsnī 200 grādos uz 15 minūtēm. Kad maizītes gatavas, tās pasniedz ar sieru, ievārījumiem un citām uzkodām, var griezt uz pusēm vai virsū likt krēmsieru, ogas. Ja vēlas gatavot sāļās, mīklai var pievienot ķimenes vai, piemēram, saulē kaltētus tomātus.

 

Zemeņu un rabarberu vieglais ievārījums

Sastāvdaļas:

  • 400g saldu zemeņu;
  • 300g rabarberu;
  • 4 ēdamkarotes medus;
  • 4 ēdamakrotes Čia sēklu

Pagatavošana:

Rabarberus un zemenes sagriež mazos gabaliņos, liek katliņā kopā ar medu, regulāri maisot, lēni vāra, līdz zemenes un rabarberi sāk izšķīst, tad ar kartupeļu stampiņu tos saspaida, pieber čia sēklas, vēlreiz uzvāra, noņem no plīts un atstāj atdzist. Čia sēklas uzbriedīs, sabiezinās džemu. Pasniedz pie saldajiem ēdieniem Jāņu galdā, var arī pievienot siera platei vai likt pie svaigā Jāņu siera.

Siļķe plašķītī ar biešu krēmu

Sastāvdaļas:

  • trauciņš marinētas siļķes;
  • 5 – 6 kartupeļi;
  • 2 vārītas olas

Krēmam:

  • 1 vārīta biete;
  • 170g krēmsiera ;
  • 2 tējkarotes mārrutku;
  • sāls un pipari;
  • zaļumi

Pagatavošana:

Kartupeļus nomazgā, nomizo (jaunos var nemizot), sagriež ripiņās, appilina ar eļļu un pievieno šķipsniņu sāls, liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos līdz to virsmā parādās zeltaini lāsumiņi, tie ir mīksti. Olas novāra cietas, atdzesē, noņem čaumalu un sīki sasmalcina. Pagatavo krēmu: bieti sablendē, cik iespējams, šķidrumu nospiež (caur marli), tad liek atpakaļ blenderī, pievieno krēmsieru, mārrutkus un zaļumus, sablendē līdz viendabīgai masai. Liek savilkties vēsumā uz 20 minūtēm.  Uz kartupeļu ripiņām kārto pa gabaliņam siļķes, virsū (ja iespējams, ar konditorejas maisiņu vai, ja tā nav – glīti ar tējkaroti) kārto biešu krēmu, uz tā drupina sīki sasmalcināto olu un pāri pārber dilles.

 

Saldējums “Zemeņu – rabarberu pārsteigums”

Sastāvdaļas:

  • Saldētas zemenes un rabarberi (2 tases jeb aptuveni 300g);
  • Bezpiedevu jogurts (1/2 tase jeb aptuveni 120ml);
  • Piparmētras

Līgo dzēriens

Sastāvdaļas :

  • zemenes (100g);
  • ½ citrona;
  • piparmētru lapiņas (sauja)
« 1 of 2 »