18.06.2018.

Receptes no meistarklases “Ēdieni pavasarim”

 

Zaļumu grūbas ar krāsnī ceptiem dārzeņiem

Sastāvdaļas:

Grūbām:

  • 200 g grūbu;
  • 4 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 1 neliels sīpols;
  • eļļa cepšanai.

Mērcītei:

  • 2 ēdamkarotes sezama sēkliņu;
  • 60 ml ūdens;
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas;
  • liela bunte pētersīļu;
  • maza buntīte diļļu;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 1 ēdamkarote balzamiko etiķa (vai jebkura cita etiķa);
  • sāls pēc garšas.

Dārzeņiem:

  • 1 paprika (100 – 150 g);
  • 2 burkāni (200 g);
  • 1 biete/ kāļi (150 g);
  • 2 ēdamkarotes eļļas;
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Grūbas noskalo sietiņā zem auksta, tekoša ūdens. Liek vārīties ūdenī, līdz grūbas mīkstas (apmēram 40 minūtes). Tad atkal noskalo sietiņā zem auksta ūdens. Mērces sastāvdaļas liek blenderī un blenderē līdz viendabīgai konsistencei. Pārlej grūbas ar mērci, pievieno sezama sēkliņas un kārtīgi samaisa.

Gaļas – ziedkāposta bumbiņas

Sastāvdaļas:

  • 0,5 kg maltās gaļas;
  • 1 ola;
  • ¼ sīpola;
  • ½ glāze sasmalcināta ziedkāposta ( ¼ – ½ ziedkāposta galviņas);
  • šķipsniņa sasmalcinātas raudenes;
  • ¼ tējkarotes sasmalcināta bazilika;
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu;
  • sāls ( ½ tējkarote);
  • ¼ tējkarote sasmalcināti melnie pipari.

Pagatavošana:

Pagatavo gaļas bumbiņas: krāsni uzsilda līdz 180′ C – 200′ C, cepampannā ieklāj cepampapīru. Bļodā sajauc malto gaļu ar olu. Sīpolu sīki sasmalcina, pievieno gaļas masai. Ziedkāpostu sīki sasmalcina vai sablenderē sīkos gabaliņos, līdz atgādina kuskusa graudus, tad pievieno gaļas masai. Visus zaļumus (pētersīļi, oregano, baziliks) noskalo, sīki sasmalcina un sajauc, pievieno garšvielas (pipari, sāls), visu iemaisa gaļas masā, kārtīgi to samīca. Veido nelielas kotletītes vai gaļas bumbiņas, tās novieto uz cepampapīra, liek cepties uz aptuveni 35 – 40 minūtēm krāsnī, papilu taukvielas nepievieno. Kad bumbiņas gatavas, tās novieto līdzās grūbām.

Rudzu – šokolādes kēksiņi ar zemeņu mērci un vegāno šokolādes mussu

Sastāvdaļas:

Šokolādes musam:

  • 1 banāns;
  • 2 ēdamkarotes kakao;
  • 2 ēdamkarotes mandeļu sviesta.

Zemeņu mērcei:

  • zemenes;
  • 2 piparmētru lapiņas;
  • ¼ – ½ laima sula.

Kēksiņiem:

  • 1 glāze pilngraudu rudzu miltu 150 g;
  • 1 glāze pilngraudu auzu miltu 125 g;
  • 6 ēdamkarotes kakao;
  • 2 tējkarotes cepampulvera;
  • 1 tējkarote sodas;
  • ½ tējkarote sāls;
  • 3 olas;
  • 1 glāze mandeļu/ cita riekstu piena (240 ml);
  • 1 ½ banāna;
  • 5 dateles bez kauliņiem;
  • 2/3 glāzes olīveļļas (160 ml);
  • 100g tumšās šokolādes.

Pagatavošana:

Uzsilda krāsni līdz 200 C, kēksiņu formiņās ieliek cepampapīru. Samaisa visas sausās sastāvdaļas lielā bļodā. Banānu sablenderē ar pienu un datelēm. Citā bļodiņā iesit olas, aptuveni minūti pakuļ, tad pakāpeniski pievieno ar banānu sablenderēto pienu, pēc tam olīveļļu, visu laiku maisot. Pievieno mitrās sastāvdaļas sausajām, sajauc. Sakapā tumšo šokolādi, to pievieno mīklas maisījumam, maisa, līdz viss ir vienmērīgi sajaucies. Mīklu liek formiņās, cep aptuveni 18 – 20 minūtes (līdz koka kociņš, ko iedur, vairs nav mitrs). Abas mērces atsevišķi sablenderē, ielej trauciņos, pasniedz ar tām.

Burkānu kūciņa:

Sastāvdaļas:

  • 3 olas;
  • 2 banāni 215g;
  • 10 dateles 80g;
  • 6 ēdamkarotes eļļas;
  • 1 glāze pilngraudu auzu miltu 125g;
  • 1 ½ tējkarote cepampulvera;
  • ½ tējkarote nutmeg;
  • ½ tējkarote kardamona ;
  • 3 tējkarotes kanēļa;
  • 3-4 burkāni 500g;
  • ½ glāze valrieksti

Kartupeļu gņoki

Sastāvdaļas:

  • 500 g kartupeļu;
  • 100 g miltu;
  • 1 ola;
  • sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 1 timiāna zariņš;
  • pēc garšas pie servēšanas var pievienot sarīvētu parmezāna šķirnes sieru

Pagatavošana:

Kartupeļus ņokiem vislabāk ir cept mikroviļņu vai cepeškrāsnī, lai kartupeļos būtu pēc iespējas mazāk ūdens, tad tie prasīs arī mazāk miltu un būs maigāki. Ja nav ne vienas, ne otras krāsns, kartupeļus var izvārīt ar mizu. Sliktākajā gadījumā tos var vārīt mizotus. Kad kartupeļi ir izvārīti, tie ir jānomizo un vēl karsti jāsastampā biezenī, izmantojot parasto kartupeļu stampu. Kartupeļiem pievieno olu, garšvielas, smalki sakapātus garšaugus un miltus. Pēc konsistences skatās, vai nevajag vēl – gatava mīkla nav lipīga, bet arī ne pārāk stingra. Mīklu sadali 3 daļās, katru sarullē desiņā, sagriez apmēram 1 cm biezos gabaliņos un bagātīgi apviļā tos miltos. Ar dakšas palīdzību izveido katram gabaliņam rieviņas, kas vajadzīgas, lai tajās aizķertos mērce. Saliek gatavus ņokus uz virtuves dēļa, kas ir nokaisīts ar miltiem, un atstāj uz minūtēm 20-30, lai apžūst. Katlā uzvāra sālsūdeni. Verdošā ūdenī liek pusi ņoku un sagaida, kad tie uzpeldēs, no šī brīža vāra vēl 2 minūtes un kad tie sāks uzpūsties, izceļ no katla. Liek gatavus ņokus pie mērces, samaisa un pasniedz. Klāt ļoti labi piestāvēs sarīvēts parmezāna siers vai sakapāti pētersīļi.

« gada 2 »