Receptes no meistarklases “Daudzveidīgā biešu pagatavošana”

Biešu – griķu pankūkas

Sastāvs (~3 lielām pankūkām):

  • 100g vārītu biešu;
  • 60g griķu miltu;
  • 1 ola;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 ēd.k. olīveļļas + nedaudz cepšanai;
  • ½ glāze ūdens.

Pagatavošana:

Vārītas bietes nomizo, liek blenderī, blendē līdz vienmērīgai masai, ja paliek lieli biezumi, ko nevar sablendēt – izkāš caur sietiņu. Biešu masu pārliek lielā bļodā, maisot pievieno griķu miltus, olu, sāli un 1 ēdamkaroti olīveļļas.  Visu kārtīgi samaisa un periodiski, pa ēdamkarotei, pievieno dzeramo ūdeni līdz veidojas plāno pankūku mīkla. Masai ļauj pastāvēt 10 minūtes istabas temperatūrā. Tad ar nelielu daudzumu eļļas cep uz pannas no abām pusēm, tāpat kā plānās pankūkas. Kad pankūkas gatavas, tās var pildīt ar dažādiem zaļumiem, biezpienu, sēkliņām un dārzeņiem, aizrullēt vai aizlocīt.

Biešu un burkānu zupa ar pupiņām

Sastāvs:

  • 1 puravs;
  • eļļa apcepšanai;
  • 400g biešu;
  • 150g burkānu (krāsainu vai parasto);
  • ½ ēdamkarote kaltēta timiāna;
  • 2L dārzeņu buljona;
  • 3 lauru lapas;
  • pāris graudu pipari;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 bundžiņa konservētu vai 250g vārītu pupiņu;
  • 1 ēdamkarote graudu sinepju;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Puravu sagriež ripiņās un liek cepties uzkarsētā eļļā zupas katlā. Cep, kamēr puravi kļūst mīksti, ~ 7 minūtes. Bietes un burkānus sarīvē (vai sagriež mazos gabaliņos) un liek katlā pie puraviem. Maisot sautē visu vēl 5 minūtes. Tad pievieno garšvielas un buljonu. Nomizo un sagriež kartupeļus un liek katlā. Vāra visu, līdz kartupeļi gatavi. Beigās pievieno pupiņas, sinepes un sāli. Visu samaisa un pasilda vēl pāris minūtes.

Biešu un šokolādes braunijs

Sastāvdaļas:

  • 4 bietes (450g);
  • 100g pilngraudu miltu;
  • 3 ēdamkarotes kakao;
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera;
  • 150g tumšās 70% šokolādes;
  • 60g eļļas;
  • 100g brūnā cukura;
  • 9 – 15 ēdamkarotes ūdens.

Pagatavošana:

Bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un vāra, kamēr tās mīkstas. Tad liek tās blenderī un sablendē līdz viendabīgam biezenim. Bļodā samaisa miltus, kakao un cepamo pulveri. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Citā bļodā samaisa eļļu ar cukuru. Pievieno biešu biezeni, izkausēto šokolādi, 4 ēdamkarotes ūdens. Visu kārtīgi samaisa. Miltu – kakao maisījumu pamazām pievieno biešu – šokolādes masai. Izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un lej tajā mīklu. Izlīdzina. Cep krāsnī 35 – 40 minūtes, atkarībā no tā, cik mitru vai sausu brauniju vēlas. Kad braunijs izcepies līdz vēlamajam mitruma līmenim, ņem to ārā no krāsns un pirms griešanas atdzesē.

 

Biešu maizītes ar cieto sieru

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu;
  • 2 tjk cepamā pulvera;
  • 1 tjk jūras sāls;
  • 250 g rīvētu biešu;
  • 1 ēdk rozmarīna;
  • 75 g parmezāna vai cita cietā siera;
  • 1 ola (vai 2 ēdk čia sēklu, izmērcētas ar 6 ēdk ūdens);
  • 8 -9 ēdk piena.

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Lielā bļodā ieber miltus, pievieno un kārtīgi iemaisa tajos cepamo pulveri. Klāt liek arī sāli, bietes, rozmarīna lapiņas un Parmezāna sieru. Visu apmaisa. Kādā citā traukā iesit olu, kurai pievieno pienu un sakuļ. Šķidrumu pēc tam lej miltu un biešu masā un kārtīgi samaisa, lai veidotos maizes mīklas bumba. Pēc tam mīklu liek uz ar miltiem nedaudz apkaisītas virsmas un izmīca divas minūtes, veidojot nelielas maizītes /cepumus ko pēc tam liek uz ietaukotas cepamās pannas. Cep 35 – 45 minūtes. Vislabāk garšo, pasniegtas siltas.