Receptes no meistarklases “Dārzeņi desertos”

Kabaču kēkss

Sastāvdaļas (24 cm veidnei)

  • 360 g kviešu miltu;
  • 1,5 tjk cepamā pulvera;
  • 52 g kakao pulvera;
  • 180 ml augu eļļas;
  • 180 g brūnā cukura;
  • šķipsniņa sāls;
  • 3 olas;
  • 520 g kabača;
  • 150 g žāvētu dzērveņu.

Pagatavošana

Bļodā sajauc miltus, kakao, cepamo pulveri, sāli. Kabaci sarīvē skaidiņās. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno eļļu, iemaisa rīvēto kabaci. Abus maisījumus savieno, iejauc žāvētas dzērvenes. Kūkas veidni izklāj ar cepampapīru, liek iekšā sagatavoto mīklu. Krāsnī 180°C temperatūrā cep apmēram 50 minūtes. Pasniedz atdzesētu.

Avokado trifeles

Sastāvdaļas

  • 2 mīksti avokado;
  • 1,5 glāze tumšās šokolādes;
  • ¼ tjk kanēļa;
  • kakao pulveris apviļāšanai.

Pagatavošana

Avokado nomizo un izņem kauliņu. Sablenderē avokado līdz biezeņa konsistencei. Trauciņā izkausē šokolādi un maisot pievieno avokado biezenim. Pievieno arī kanēli. Masu liek ledusskapī uz 30 minūtēm, lai sastingst. Izņem no ledusskapja un veido apmēram tējkarotes lieluma bumbiņas ar rokām (lai nelīp pie rokām, var izmantot vienreizlietojamos cimdus). Izveidotās bumbiņas apviļā kakao pulverī un saliek formiņās.

Rupjmaizes kūka

Sastāvdaļas (20 cm veidnei)

  • 6 olas;
  • 7 ēdk. rudzu rīvmaizes;
  • 5 ēdk. cukura;
  • ½ tjk malta ingvera;
  • 1 tjk kanēļa;
  • ½ tjk cepamā pulvera.

Pildījumam

  • 100 dzērveņu ievārījuma;
  • 150 g ķirbju biezeņa;
  • 200 g krēmsiera;
  • 100 g skābā krējuma;
  • 80 g iebiezinātā piena;
  • apelsīns;
  • 2 tjk želatīna;
  • saujiņa jebkura veida riekstu (pārkaisīšanai).

Pagatavošana

Olām atdala baltumu, dzeltenumus ar cukuru saputo, iemaisa rudzu rīvmaizi, kas sajaukta ar cepamo pulveri, kanēli un maltu ingveru. Saputo olu baltumus un uzmanīgi iecilā dzeltenumu maisījumā. Masu sadala divās daļās. Katru biskvītu cep ar cepampapīru pārklātajā veidnē 180°C apmēram 15 – 20 minūtes (mīklu var cept arī nedalot uz pusēm – tad ir jācep ilgāk un pēc tam horizontāli jāpārgriež divos vienādos gabalos). Atdzesē un izņem no veidnes. Pildījumam – krēmsieru sajauc ar ķirbju biezeni (to gatavo, izvārot ķirbi un samaļot to blenderī līdz viendabīgai masai), krējumu, rīvētu apelsīna miziņu, iebiezināto pienu un ½ apelsīna sulas, uzbriedināta un sildot izšķīdināta želatīna. Visu labi saputo. Lai krēms labāk putotos, sastāvdaļām ir jābūt pēc iespējas aukstākām. Saputoto krēmu liek ledusskapī, pārklājot ar plēvi, lai nedaudz sastingst. Vienu ceptā rudzu maizes biskvīta plāksni pārklāj ar ievārījumu, virsū biezā kārtā klāj saputoto krēmu, nedaudz atstājot virsmiņai. Pārliek otru biskvīta plāksni, ko pārsmērē ar atlikušo krēmu. Pārkaisa ar sadrupinātiem riekstiņiem. Kūku var pasniegt uzreiz, vai pāris stundas paturot ledusskapī.

Melno rīsu pudiņš ar tomātu ķīseli

Sastāvdaļas

  • 2 glāzes ūdens;
  • 1 glāze melno rīsu;
  • 1 bundžiņa kokosriekstu piena;
  • 1,5 ēdk brūnā cukura;
  • šķipsniņa sāls.

Tomātu ķīselim:

  • 500 g tomātu;
  • 90 g cukura;
  • ½ apelsīna.

Pagatavošana

Katliņā sajauc rīsus, ūdeni un kokosriekstu pienu (kokosriekstu piens parasti sadalās šķidrumā un krēmā, katliņā pie rīsiem pievieno šķidro daļu, krēmu atstāj deserta dekorēšanai). Visu kopā uzvāra un turpina vārīt uz mērenas uguns apmēram 45 minūtes, līdz rīsi paliek ļoti mīksti un viss šķidrums ir absorbējies. Ja gatavošanas laikā pietrūkst šķidrums, var pievienot vēl ūdeni.   Pirms noņemt no uguns, rīsiem pievieno cukuru, sāli un pamaisa pāris minūtes. Kamēr pudiņš dziest, pagatavo ķīseli – tomātus sagriežam nelielos gabaliņos, liek katliņā un pārlej ar nelielu ūdens daudzumu. Vāra tomātus, līdz tie kļūst ļoti mīksti un pārvēršas putriņā. Pierīvē klāt apelsīna miziņu. Noņem no uguns, nedaudz atdzesē un sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Katliņu atkal liek uz mērenas uguns, pievieno sulu no apelsīna pusītes un cukuru. Vāra, līdz mērce nedaudz sabiezē. Izkārto – glāzītēs vai bļodiņās liek apmēram 2 ēdk. rīsu pudiņa, apkārt aplej tomātu ķīseli. Pa virsu var uzlikt karotīti kokosriekstu krēma.

 

« 1 of 2 »