21.06.2017.

Receptes no Ēdienu gatavošanas meistarklases “Jāņu siers un ne tikai”

17.jūnijā Rīgas Centrāltirgū uztura speciāliste Guna Bīlande vadīja Ēdienu gatavošanas meistarklasi “Jāņu siers un ne tikai”. Piedāvājam svētku galdam sarūpēt pašgatavotus un oriģinākus ēdienus, izmēģinot zemāk publicētās receptes.

Kefīra – zemeņu kūka

Sastāvdaļas:

  • 40 g sviesta (istabas temperatūrā);
  • 150 g cukura;
  • ola;
  • 150 g kefīra;
  • 1 ēdk. vaniļas;
  • 160 g auzu miltu;
  • 1 tjk cepamā pulvera;
  • 200 g zemeņu.

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 185°C un ietauko cepamo formu (20 cm diametrā). Lielā bļodā sakuļ sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojas krēmīga, gaiša masa. Pievieno olu un turpina putot vēl divas minūtes, tad pievieno vaniļu un kārtīgi iemaisa. Tad pievieno kefīru un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Formas apakšu noklāj ar 100 gramiem sagrieztu zemeņu. Gatavo mīklu lej pannā pa virsu ogām. Cep krāsnī 25 – 30 minūtes, līdz iedurot kūkā ar irbulīti, tas iznāk ārā tīrs. Pēc cepšanas vismaz 30 minūtes ļauj kūkai atdzist. Apgriež to. Pasniedzot dekorē ar sagrieztām atlikušajām svaigajām zemenēm.

Kefīra siers

Sastāvdaļas:

  • 1 l kefīra;
  • 2 l piena;
  • garšvielas un citas piedevas pēc savas gaumes (ķimenes, ķiploki, zaļumi, saulē kaltēti tomāti, paprika, utt.);
  • sāls.

MARLE (0,90 X 3m)

Pagatavošana:

Pienu ielej katlā un vāra līdz tas sāk celties uz augšu. Tad pielej kefīru un tad, ar lāpstiņu lēnām maisot, vāra uz lēnas uguns tik ilgi, līdz atdalās sūkalas. Visu izkāš caur četrkārtīgi salocītu marli. Pēc tam pievieno piedevas pēc savas patikas, tās kārtīgi iemaisa. Visu stingri iesien marlē un atstāj uz nakti zem sloga, lai notecētu liekās sūkalas. Var ēst svaigu, cept uz pannas vai grilla, iemarinēt utt.

Ar Jāņu sieru pildīti šampinjoni

Sastāvdaļas:

  • 150 g ķimeņu siera;
  • 200 g portobello (vai lielo parasto, vai brūno) šampinjonu;
  • Citrons;
  • Olīveļļa;
  • Sauja zaļumu.

Pagatavošana:

Sēnēm izlauž kātiņus un tos smalki sagriež, bet pašas sēņu cepurītes iemarinē (uz 15 minūtēm) citrona sulā un olīveļļā. Sakapā zaļumus un pievieno sagrieztajiem sēņu kātiņiem un tad tiem pievieno uz rupjās rīves rīvētu ķimeņu sieru, visu kārtīgi sajauc. Iegūto masu pilda sēnē vai lielākā brūnajā šampinjonā, pārkaisa ar šķipsniņu sāls un pipariem un cep uz grila vai krāsnī (180°C, 10 – 15minūtes).

Tabulē salāti ar kvinoju

Sastāvdaļas:

  • 50 g kvinojas ( var izmantot arī kuskusu vai bulguru);
  • 3 vidēji tomāti (~450 g);
  • 2 lielas pētersīļu saujas;
  • 1 sauja ar sīpollokiem;
  • 1 piparmētru buntīte;
  • 60 ml citronu sulas;
  • 60 ml olīveļļas.

Pagatavošana:

Noskalo kvinoju un vāra to ūdenī (proporcija 1:2). Kad sāk burbuļot, pavāra vēl vienu minūti un tad liek vāku virsū un ļauj uzbriest (aptuveni 15 minūtes), pēc tam atdzesē. Tikmēr sagriež mazos gabaliņos tomātus, ļoti sīki sakapā gan pētersīļus, gan piparmētras. Tos sajauc ar tomātu un mazos gabaliņos sagrieztiem lociņiem, kā arī pievieno atdzesēto kvinoju. Pašās beigās pievieno citronu sulu un olīveļļu, visu kārtīgi sajauc un pasniedz.

Ziedkāpostu un ķimeņu siera rikas

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs ziedkāposts;
  • 1 citrons;
  • 150 g ķimeņu siera;
  • 2 tjk Vidusjūras garšvielu maisījuma (vai cits garšvielu maisījums bez sāls);
  • jūras sāls.

Pagatavošana:

Ziedkāpostam nogriež nost visas lapas un to noblanšē karstā ūdenī. Tad to sagriež aptuveni centimetru biezās šķēlēs un liek cepamajā pannā (iepriekš jau ieklāts cepamais papīrs). Pārslaka ar citronu sulu, pa virsu kārto šķēles sagrieztu ķimeņu siera un pēc tam pārkaisa ar Vidusjūras garšvielu maisījumu un nedaudz  sāls. Cep krāsnī 190°C līdz siers izkusis. Var ēst gan siltu, gan jau atdzisušu.

Galerijā bildes no meistarklases.

« gada 4 »