Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Vasaras raža”

Ratatui dārzeņu sacepums

Sastāvdaļas:

  • 50 ml olīveļļas;
  • 2 sīpoli, nomizoti, smalki sakapāti;
  • 2 ķiploka daiviņas, nomizotas, smalki sakapātas;
  • 1 baklažāns;
  • 1 cukini;
  • 2 tomāti;
  • 10 g timiāna;
  • 50 g parmezāna, sarīvēta;
  • 10 g bazilika;
  • sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

Dārzeņus noskalo, sagriež plānās šķēlēs. Sīpolus un ķiplokus sakapā smalki, ja ar rokām neizdodas, var sarīvēt uz smalkās rīves, tad  liek sakarsētā pannā ar ~2 karotēm eļļas, sautē līdz tie ir caurspīdīgi. Ieeļļo cepamtrauku, kurā tiks gatavoti dārzeņi, izklāj ķiplokus un sīpolus pamatnē, virsū apļveidā liek dārzeņu šķēles (tomāts, baklažāns, cukini)  līdz trauks ir pilns. Pārkaisa ar sāli, pipariem, timiānu, pārklāj ar follju. Cep 180 grādos 35 – 40 minūtes, tad pārkaisa ar parmezānu, cep vēl 10 minūtes. Sakapā baziliku. Kad dārzeņi ir gatavi, tos izņem no krāsns, pārkaisa ar sakapātu baziliku, pasniedz.

 

Zemesriekstu sviesta humuss un grissini

Zemesriekstu sviesta humusam:

  • 200 g turku zirņu;
  • 40 g (40 ml) ūdens;
  • 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • 1 ēdamkarote citronu sulas.

Grissini:

  • 15 g svaiga rauga;
  • 240;ml silta ūdens;
  • 125;g vīnogu kauliņu eļļas vai olīveļļas;
  • 170 g speltas miltu;
  • 240 g kviešu miltu;
  • 1 tējk. jūras sāls
  • 1 tējk. cukura
  • sēkliņas, garšaugi pildījumam.

Pagatavošana:

Pagatavo humusu:  sastāvdaļas sablendē, masu liek trauciņā, pasniedz ar dārzeņu salmiņiem, maizes nūjiņām.

Pagatavo maizes nūjiņas: bļodā lej raugu, pielej ūdeni un atstāj uz 5 minūtēm, lai raugs atdzīvojas. Pievieno pārējās sastāvdaļas un mīca mīklu aptuveni 10 minūtes ar rokām. Pārvelk bļodu ar pārtikas plēvi un noliek mīklu raudzēties līdz tā dubultojas izmērā. Uzsilda krāni līdz 220’ C, sadala mīklu divās daļās. Vienu daļu plāni izrullē, vidū liek sēkliņas vai garšvielas, malas pārloka pāri, piespiež un izrullē, tad  to sagriež plānos stienīšos. Liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, cep 10 – 15 minūtes. Kad gatavi, izņem no krāsns un atdzesē.

Upeņu pārsteigums

Sastāvdaļas:

  • 300 g saldētu upeņu;
  • ½ glāze jeb 120ml piena;
  • gatavs saldēts banāns.

Pagatavošana:

Banānus noskalo, nomizo, sagriež ripiņās un sasaldē līdz tie ir pavisam sasaluši, cieti (var ielikt saldētavā iepriekšējā vakarā vai dažas stundas pirms saldējuma gatavošanas). Sasalušos banānus ieliek pārtikas kombainā (smalcinošā blenderī), pievieno pienu un upenes, blendē līdz iegūst viendabīgu, pabiezu masu.

 

Ābolu riņķīši

Sastāvdaļas:

  • āboli;
  • dažādas sēklas;
  • melnā šokolāde.

Pagatavošana:

Āboliem izņem serdes un sagriež šķēlītēs. Izkausē šokolādi ūdens peldē. Kārto ābolu riņķīšus uz šķīvja un ar karoti lej virsū kausēto šokolādi un ber sēkliņas.