26.09.2017.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Sēnes”

 

2017.gada 9.septembrī Rīgas Centrāltirgū uztura speciālistes Gunas Bīlandes vadībā notika Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklase “Sēnes”, kuras laikā dalībnieki dažādos veselīgos veidos pagatavoja šos rudens gardumus. Piedāvājam arī tiem, kad meistarklasi apmeklēt nesanāca, iepazīties ar receptēm un pagatavot gardu un veselīgu maltīti mājās.

Sarkano rīsu plovs ar gailenēm un kabaci

Sastāvdaļas:

  • 150 g sarkano rīsu;
  • 1 – 2 ēdk. eļļas cepšanai;
  • 2 vidēji sīpoli, sagriezti gabaliņos;
  • 400 – 500 g cukīni, sagriezts gabaliņos;
  • 2 vidēji burkāni, sarīvēti uz rupjās rīves;
  • 0,5 l gaileņu;
  • 1 tjk. karija;
  • ½ tjk. sinepju sēklu;
  • sāls.

Papildus gatavojot var pievienot vienu vistas fileju, sagrieztu nelielos gabaliņos.

Gatavošana:

Noskalo rīsus, pievieno 300 ml ūdens un vāra 15 minūtes, līdz rīsi ir mīksti, bet nepārvāra. Uzkarsētā pannā apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno sinepju sēklas, sāli un kariju un uz zemas uguns turpina cept vēl 1 – 2 minūtes. Pievieno cukīni un gailenes un cep, līdz iztvaiko no gailenēm izdalījies šķidrums. Tad pievieno rīsus, visu samaisa un liek šķīvjos.

Cukini sacepums ar sēnēm un sieru

Sastāvdaļas:

  • 2 kabači;
  • 1 ēdk. olīveļļas cepšanai krāsnī;
  • 0,5 l sēņu;
  • 2 ēdk. olīveļļas cepšanai uz pannas;
  • 1 liels sīpols;
  • 1 ēdk garšvielas (kopā!) pēc izvēles – piem., saldās paprikas pulveris, ķiploku pulveri, malts muskatrieksts, koriandrs;
  • sāls;
  • pipari;
  • 50-70 g rīvēta cietā siera.

Gatavošana:

Nelielā cepešpannā sakārto cukini ripas, pārslaka ar olīveļļu un 15 minūtes cep krāsnī 200°C. Sēnes kopā ar sakapātu sīpolu, nepārtraukti maisot, ~ 20 minūtes cep uz pannas. Iemaisa garšvielas. Sautē bez vāka, kamēr no sēnēm iztvaiko ūdens un tad pievieno 2/3 siera. Sēnes pārber ceptajiem cukini. Pārkaisa ar atlikušo rīvēto sieru un uz 10 – 15 minūtēm liek atpakaļ krāsnī. Pasniedz siltu, var pārkaisīt ar zaļumiem. 

Baraviku krēmzupa

Sastāvdaļas:

  • 300 g baraviku;  
  • 2 ēdk olīveļļas;  
  • 2 lieli sīpoli;  
  • 2 burkāni;
  • 1 selerijas sakne;
  • 3 ķiploka daivas; 
  • 1,5 l ūdens;  
  • sāls;
  • pipari. 

Gatavošana:

Sakarsē katliņu ar eļļu un uz lēnas uguns apcep sīpolus, un, kad tie kļuvuši jau gandrīz caurspīdīgi, pievieno smalki sakapātus ķiplokus un sarīvētus burkānus. Tad pievieno šķēlēs sagrieztas baravikas un visu kopā apcep. Tad liek klāt gabaliņos sagrieztu selerijas sakni, ūdeni un garšvielas. Ļauj visam vārīties ~ 30 minūtes, lai selerijas sakne kļūst mīksta. Beigās atliek vien visu sablendēt un pievienot vēl garšvielas, ja prasās. Pa virsu liek apceptas sēnes vai krāsnī ceptas ķiploka šķēlītes, var papildināt ar grauzdiņiem.

Ķirbju un sēņu cepumi

Sastāvdaļas:

  • 100 g ķirbja;
  • 100 g gaileņu;
  • 100 ml piena;
  • 50 g siera;
  • 2 olas (var aizstāt ar 2 ēdk čia sēklu, kuras sajauc ar 4 ēdk ūdens);
  • 50 ml olīveļļas;
  • 1 ēdk kaltētas salvijas;
  • 120-150 g rudzu miltu (atkarībā, cik mitrs ir ķirbis);
  • šķipsniņa sāls un pipari;
  • 1,5 tjk cepamā pulvera.

Gatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C, sagatavo cepamo pannu, izklājot to ar cepamo papīru. Uz rupjās rīves sarīvē ķirbji. Lielā bļodā saputo olas, eļļu, pienu, salviju, sieru un pievieno rīvēto ķirbi un sakapātas gailenes. Pieber miltus un cepamo pulveri. Sāli var papildus nepievienot, jo siers jau ir gana sāļš. Visu kārtīgi samaisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Mīklu ar ēdamkaroti liek uz pannas, lai būtu nelieli cepumi un cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Pasniedz siltus vai atdzesētus.

Pārējās bildes no meistarklases zemāk.

« gada 2 »