09.10.2017.

Receptes no Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi”

 

Septembra pēdējā dienā Veselīga uztura skolas Ēdiena gatavošanas meistarklases “Kartupeļi un graudaugi” dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, lai kopīgi izvērtētu rudens ražu un iegādātos gardumus, no kā kopīgi pagatavoja veselīgu un garšīgu maltīti, labi pavadot laiku un uzzinot daudz ko jaunu. Meistarklasi vadīja uztura speciāliste Guna Bīlande.

Piedāvājam iepazīties ar receptēm, kas palīdzēs tikt galā ar kartupeļu ražu un iemācīs interesantā veidā pagatavot dažādus graudaugus.

Sarkano rīsu un biešu risoto

 Sastāvdaļas:

  • 1 ēdk. olīveļļas;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 2 daivas ķiploka;
  • 150 g sarkano rīsu;
  • 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona;
  • 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos);
  • 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju;
  • sāls, kumins (vai ķimenes) un melnie pipari.

Pasniegšanai – svaigi pētersīļi vai dilles.

Papildus, ja vēlās, pasniedzot var pievienot drupinātu kazas sieru.

Gatavošana:

Uz pannas apcep sarkano sīpolu, ķiploku un pievieno nevārītus sarkanos rīsus, apcep vēl minūti un tad pievieno 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona. Vāra 10 minūtes un tad pievieno 150 g biešu (sagrieztu nelielos kubiciņos), 50 g noskalotu, sasmalcinātu melno plūmju un garšvielas. Vāra vēl 25 minūtes un tad pievieno sakapātus pētersīļus. Pasniedz ar svaigajiem dārzeņu salātiem un krējumu vai pesto.

 

Krāsnī gatavota prosa ar dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 350 g prosa;
  • 1 l ūdens;
  • kurkuma;
  • jūras sāls.

Gatavošana:

Prosu noskalo zem tekoša ūdens līdz tek tīrs ūdens. Sakarsē krāsni līdz 190′ C, pannā ieklāj cepamo papīru un ber virsū prosu, pārkaisa ar šķipsniņu kurkumas un jūras sāli un pārlej ar 750 ml ūdens (250 ml atstāj vēlākam un lieto pēc nepieciešamības). Prosu liek krāsnī un „cep” ~ 50 – 60min.

 

Dārzeņu lečo

Sastāvdaļas:

  • 2 paprikas – krāsainas;
  • 2 burkāni;
  • 1 liels sīpols;
  • 3 lieli tomāti;
  • 3 ēdk. eļļas;
  • jūras sāls;
  • 1 tjk. cukura;
  • 2 ēdk. citrona sulas (var lietot etiķi).

Gatavošana:

Sīpolus, papriku, tomātus rupji sagriež, bet burkānus sarīvē. Sīpolus ar burkāniem sautē, tad pievieno papriku, un, kad viss jau gandrīz gatavs, pievieno tomātus un garšvielas. Citrona sulu (etiķi) pievieno pirms beigām.

Prosas un lēcu biezeņzupa

Sastāvdaļas:

  • 150 g prosas;
  • 150 g lēcu (vai šķelto zirņu);
  • 300 g ķirbja;
  • 1 liels burkāns;
  • 1 selerijas sakne;
  • garšvielas un sāls.

Gatavošana:

Prosu kārtīgi noskalo un vāra sālsūdenī, gatavu noskalo vēlreiz. Lēcām pievieno burkānu, selerija sakni, ķirbi un garšvielas un vāra līdz lēcas sāk jukt laukā. Ūdenim jābūt vairāk nekā dārzeņiem un lēcām, lai sanāktu zupa, bet var gatavot arī biezeni. Kad viss izvārījies, saliek kopā, pievieno garšvielas un, ja vēlas, sablendē.

Sāļais kartupeļu un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas:

500 g kartupeļi (vārīti būs ātrāk);

50 g skābā krējuma;

1 liels sīpols vai neliels puravs;

100 g biezpiena;

150 g ķirbja vai cukini;

2 olas (vai olu aizvietotājs no čia vai linsēklām);

100 g cietā siera;

2 ēdk. olīveļļas;

pēc garšas – sāls, malti melnie pipari.

Gatavošana:

Sakarsē krāsni līdz 180′ C. Tikmēr virtuves kombainā vai ar dārzeņu rīvi sasmalcina kartupeļus, sīpolus, ķirbi un sieru. Dārzeņiem pievieno olas, krējumu un visu kārtīgi samaisa. Pievieno masai biezpienu, sāli, piparus, nedaudz eļļas un visu rūpīgi samaisa. Mīklas masu izklāj vienmērīgi uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un cep krāsnī ~ 30 min.

Grūboto ar zaļumiem un sieru 

Sastāvdaļas:

  • 1 liels sīpols;
  • 250 g pērļu grūbu;
  • 1,5 l ūdens vai dārzeņu buljona (ūdenim var pievienot garšvielas);
  • 3 ēdk. svaigā siera;
  • 5 – 70 g cietā siera;
  • 1 bunte diļļu;
  • 1 bunte pētersīļu;
  • jūras sāls;
  • svaigi malti melnie pipari;
  • olīveļļa cepšanai.

Gatavošana:

Sakapā sīpolu un apcep pannā kopā ar šķipsniņu sāls. Cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Grūbas rūpīgi noskalo un pieber pannā pie sīpoliem; apcep ~ 3 minūtes. Pielej kausiņu ūdens un pagaida līdz tas uzsūcies. Tad pielej visu atlikušo buljonu vai ūdeni un vāri grūbas, līdz mīkstas (kad viss uzsūcies). Ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz šķidruma. Grūbām pievieno svaigo sieru, cieto sieru un zaļumus. Visu sajauc kopā un pasniedz ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Kartupeļu saldais kēkss

Ideāls variants kā realizēt kartupeļu pārpalikumus!

Sastāvdaļas:

  • 150 g vārītu kartupeļu (vai biezeņa);
  • 100 g pilngraudu auzu;
  • 100 g pilngraudu auzu miltu;
  • 100 ml kefīra vai augu piena (rīsu, mandeļu, auzu);
  • 150 g žāvētu plūmju (izmērcētas, noskalotas, sagrieztas gabaliņos);
  • 2 tjk. kanēļa;
  • 1tjk. vaniļas pulvera;
  • 2 banāni;
  • 2 ēdk. izmērcētu linsēklu;
  • Olīveļļa, lai iesmērētu formu.

Gatavošana:

Kartupeļus un banānus sastampā, pievieno kefīru vai augu pienu, auzu pārslas un miltus, žāvētos augļus un garšvielas. Sakarsē krāsni līdz 190′ C un cep 25 – 30minūtes. Pasniedz kopā ar ievārījumu vai krējumu, kam pievienots kanēlis.

Fotogrāfijas no meistarklases aplūkojamas galerijā.

« gada 2 »