Publikācijas

Aicinām iepazīties ar informatīvajiem materiāliem veselības veicināšanas jomā, ko izdevis Rīgas domes Labklājības departaments un citas atbildīgās institūcijas.

Recepsu gramatina_6_3

Rīgas domes Labklājības departaments izdevis recepšu grāmatiņu “Veselīga maltīte veselīgai dzīvei” maltīte veselīgai dzīvei”, kas īpaši noderīga būs vecākiem. Tajā sniegti padomi un idejas receptēm bērniem 6 mēnešu līdz 3 gadu vecumā, kas kalpos par ierosmi svas ēdienkartes dažādošanai.

 

 

 

 

 

 

Recepsu gramata_4_7 gadi

Recepšu grāmatiņa bērniem 4-7 gadu vecumā.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recepsu gramatina_8_12 gadi

Recepšu grāmatiņa 8-12 gadu vecumā

 

 

 

 

 

 

 

 

Zurnals vecakiem_2015_vaksŽurnāls vecākiem – par bērniem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traumatisma profilakses gramatinaRīgas domes Labklājības departamenta izdotā krāsojamā grāmatiņa bērniem – “Dzīvo drošāk!” Rīgas domes Labklājības departaments 2015.gada septembrī sākumskolās uzsāka kampaņu par traumatisma profilaksi 1.klašu skolēniem, lai bērnus izglītotu un pamācītu, kā izvairīties no dažādām traumām ikdienā. Grāmatinā līdz ar šai tēmai veltītiem dzejolīšiem ir attēlotas gan praktisko nodarbību laikā pārrunātās traumatiskās situācijas, gan drošā un pareizā rīcība, lai bērni ar skolotājiem vai mājās kopā ar vecākiem varētu vēlreiz pārrunāt redzēto un nostiprināt zināšanas par drošu uzvedību visdažādākajās situācijās.

 

 

 

 

 

 

Krāsojamā grāmata “Dzīvo drošāk!”, kas paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem. Ar grāmatas palīdzību bērniem jautrā veidā tiek mācīts, kā izvairīties no dažādām traumām un citām bīstamām situācijām ikdienas dzīvē. Papildus grāmatiņai, izdots arī plakāts.

 

 

 

 

 

 

Maminas dienasgramata

Rīgas domes Labklājības departamenta informatīvs materiāls Maminas dienasgramata” būs noderīgs topošajām un jaunajām māmiņām. Noderīgi ieskatīties būtu arī tētiem.

 

 

 

 

 

 

 

RVPMateriālā “Rīgas pilsētas iedzīvotāju veselības profils” iekļauta informācija par Rīgas pilsētas iedzīvotāju galvenajiem sabiedrības veselības rādītājiem un situācijas novērtējumu.

Rīgas pilsētas iedzīvotāju veselības profils” ANGĻU VALODĀ.

Rīgas pilsētas iedzīvotāju veselības profils” KRIEVU VALODĀ

 

 

 

 

 

Recepsu gramata

Recepšu grāmatā “Veselīga maltīte veselīgai dzīvei” iekļautas vienkārši pagatavojamas un veselīgas borkastu, pusdienu, vakariņu un desertu receptes.

 

 

 

 

 

 

 Brosura_Astma_Puka skola Brošūra “Vecākiem par bērnu astmu” izdota projekta “Vinnija Pūka skola” ietvaros, lai vecākiem palīdzētu izprast un uzzināt vairāk par šīs slimības izpausmēm, rašanās iemesliem, ārstēšanu un citiem ar to saistītiem jautājumiem.
 Lielo un mazo meitenu sarunas Veselības avīze “Lielo un mazo meiteņu sarunas” mammām un meitām par aktuālām tēmām pusaudža gados. Tajā apkopoti speciālistu viedokļi, lai sniegtu  kvalitatīvu informāciju par meiteņu veselību. Avīze var būt arī labs palīgs ārstiem, uzrunājot meitenes un viņu mammas, kā arī motivēt viņas uz abpusēju sarunu par fizioloģiskām un psiholoģiskām pārmaiņām.
 Zobini veseli Informatīvs materiāls “Zobiņi veseli” būs labs padomdevējs vecākiem, kā kopt un uzturēt veselus savu mazuļu zobiņus.
 Bukleta vaks_partikas alergijas Informatīva brošūra vecākiem par alerģijām (alerģijas izraisītāju noteikšana ar testu palīdzību, alerģija uz atsevišķiem pārtikas produktiem un produktu grupām, pārtikas dienasgrāmatas paraugs un rīcības plāns anafilakses gadījumā, kā arī ādas kopšana saistībā ar atopisko dermatītu)
 Dzive bez glutena

Brošūrā “Dzīve bez glutēna” lasāmi  ieteikumi ar celiakiju slimu bērnu ēdināšanai pirmsskolās un vispārējas izglītības iestādēs. Ieteikumi būs īpaši noderīgi izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem un darbiniekiem.

Brošūrā ir izskaidrots, kas ir celiakija, ko ar šo slimību slimojošie var ēst un ir piecu dienu ēdienkarte šiem bērniem.

Materiālu sagatavoji un izdevusi LR Veselības ministrija.

 

 

 

 ka_nosargat_sava_berna_veselibu Brošūra Kā nosargāt sava bērna dzīvību. Materiāls būs noderīgs vecākiem, bērnu pieskatītājiem, vecvecākiem. Materiālu izdevis fonds “Mammām un tētiem” ar Veselības ministrijas atbalstu.
 Bernu traumatisms E-grāmata Bērnu traumatisms. Tajā iekļauti vērtīgi padomi, kā pasargāt bērnus no negadījumiem un traumātm (piemēram, kritieniem no augstuma, apdegumiem un applaucējumiem, slīkšanas, aizrīšanās un saindēšanās. Materiālu sagatavojusi un izdevusi Veselības ministrija.
 vaks_zidisanas_abc Brošūra Zīdīšanas ABC. Informācija būs noderīga grūtniecēm un jaunajām māmiņām par zīdīšanas fizioloģiju, praktisko norisi, zīdīšanas nozīmi mātes un bērna veselībai, bērna ēdināšanu, bērna barošanas satvērieniem, mākslīgās ēdināšanas ietekmi uz bērnu. Materiālu sagatavojis un izdevis Slimību profilakses un kontroles centrs.
 izvelies_veseligo Brošūra Izvēlies veselīgo. Materiāls paredzēts pusaudžiem veselīga uztura paradumu veidošanai.
 sintetiskie kabanoidi Brošūra Sintētiskie kanabinoīdi. Materiāls paredzēts informatīvam darbam ar jauniešiem. Materiālu sagatavojis un izdevis Slimību profilakses un kontroles centrs

seniori

 

Projekta „Būsim aktīvi! – Vecāka gadagājuma cilvēku sociālās izolētības mazināšana caur brīvprātīgo darbu Igaunijā, Latvijā un Somijā” ietvaros tapis informatīvs materiāls- vadlīnijas “Senioru brīvprātīgais darbs – Senioru motivēšana un iesaistīšana sabiedriskajā dzīvē, kas paredzētas sociālajiem darbiniekiem, citiem profesionāļiem, kas strādā ar senioriem, pašiem senioriem, kā arī ikvienam, kam ir interese par senioru socializēšanu un brīvprātīgo darbu.

 

 

 

 

 

 

Rīgas veselības profilā vienkopus apkopota informācija par Rīgas pilsētas iedzīvotāju galvenajiem sabiedrības veselības un citiem rādītājiem.

Viens no sabiedrības veselības politikas pamatprincipiem un Rīgas pilsētas pašvaldības mērķiem ir „veselība visās politikās”, tādēļ informācija norādīta par Rīgas pilsētu raksturojošie rādītājiem saistībā ar demogrāfiskiem, sociāliem un ekonomiskiem procesiem.