27.03.2017.

Ēdiena gatavošanas meistarklase “Daudzpusīgais ķirbis”

 

25.martā notika pirmā “Veselīga uztura skolas” ēdiena gatavošanas meistarklase. Pasākuma dalībnieki satikās Rīgas Centrāltirgū, kur kopā ar uztura speciālisti Gunu Bīlandi iegādājās maltītes pagatavošanai nepieciešamos produktus. Iepirkšanās un gatavošanas laikā meistarklases dalībnieki tika iepazīstināti ar veiksmīgas iepirkšanās paradumiem, kas turpmāk palīdzēs vienmēr iegādāties svaigākos un kvalitatīvākos produktus no plašā piedāvājumu klāsta, kā arī saņēma atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar veselīgu uzturu.

Tā kā šīs meistarklases tēma bija “Daudzpusīgais ķirbis”, dalībnieki gatavoja ēdienus, kuros ķirbim bija galvenā loma.

Piedāvājam iepazīties ar divām pagatavoto ēdienu receptēm.

Ķirbju un lēcu zupa

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg ķirbja
  • 2 – 3 sīpoli
  • 1 glāze Turcijas lēcu
  • 2 vidēji burkāni
  • 7 ķiploku daiviņas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs
  • garšvielas – saldā paprika, Romiešu ķimenes (kumins), siera āboliņš, melnie pipari
  • 5 l ūdens vai buljona
  • eļļa

 

  • pasniegšanai – puravs, svaigie zaļumi, krējums

 

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas nomizo, sagriež un sarīvē. Visu vāra ūdenī vai buljonā. Kad zupa gandrīz gatava, to var papildināt ar blanšētu tomātu. Kad zupa gatava, sablendē viendabīgā masā.

Pasniedzot klāt var pievienot krāsnī vai uz pannas ceptus sīpolus un cauraudzi, krāsnī apgrauzdētus puravus vai ķiplokus, krējumu un svaigus zaļumus.

ķirbis2

Ķirbju un siera mafini

Sastāvdaļas 12 mafiniem:

  • 100 g ķirbja
  • 2 olas
  • 70 ml augu eļļas
  • 70 ml piena
  • 1 ēdk. kaltētas salvijas (var izmantot svaigu);
  • 40 g cietā siera
  • 120 g kviešu (vai citu) miltu
  • 70 g siera ar amoliņiem
  • šķipsniņa sāls
  • 5 tk. cepamā pulvera

 

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180’ C. Sagatavo mafinu formiņas, izklājot tās ar papīra formiņām vai iesmērējot ar eļļu. Ar rupjo rīvi sarīvē ķirbi. Ja ķirbis ir ļoti sulīgs, lieko sulu nospiež. Lielā bļodā ar mikseri saputo olas, eļļu, pienu, salviju, abus sierus un rīvēto ķirbi. Pieber miltus, kam pievienots cepamais pulveris un sāls. Visu kārtīgi maisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Mīklu pilda mafinu formiņās (divas trešdaļas no katras formiņas) un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes (var pārbaudīt, iedurot kociņu, ja mīkla pie tā nelīp – gatavs). Pasniedz siltus vai atdzesētus līdz istabas temperatūrai.

ķirbis3

Piedāvājam ielūkoties fotomirkļos no meistarklases.

Lai saņemtu informāciju par turpmākajām meistarklasēm un citiem pasākumiem, lūdzam sekot aktualitātēm šeit un mūsu Facebook lapā.